RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Piper 107.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 56 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377482
Magassági korrigálása gázkarra (vitorlázó) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2016. március 15. kedd, 13:47

Magassági kormány negatív kompenzálása a gázkar függvényében
(vitorlázógépek motorkonpenzálása)

Segédmotoros vitorlázóknál ismert jelenség, hogy motoros emelkedéskor drasztikusan kell a magasságit lefele nyomni, hogy a gép ne akarjon erősen felfele törni. Ezt csak nagyon erős motorlehuzatással lehetne kiküszöbölni ami nem kivitelezhető, vagy nem esztétikus. Ekkor szoktuk manuálisan a magasságival (folyamatosan lefele nyomva) egyenesbe tartani a gépet.
A feladat a következő:
Készítsünk olyan mixet, ami a gázkar állásának függvényében, a magasságit lefele nyomva kompenzálja a motor felfele irányú kitörését. Legyen ez kapcsolható (pl. SD kapcsolóval), valamint az egyes üzemmódokat mondja is be a rádió. A kompenzálás meredeksége legyen az egyszerűség kedvéért most fix, amit próbálgatásokkal hangolunk be.

Lépjünk be a Mix menübe, majd keressük meg a magassági csatorna sorát (a képen a CH2. csatorna az). Majd az alap mix után közvetlen szúrjunk be egy új mixet:


(a képen már be van szúrva az új mix)

Nyissuk meg szerkesztésre az új mixet és így töltsük ki:

A Source (forrás) a gázkar (THR).
A Source-t (súlyozását) kísérletezéssel kell megállapítani. Kezdetnek legyen 10%. Ha fordítva akar kompenzálni, akkor váltsunk előjelet (-10%).
Az Offset-et pont annyival és abba az irányba kell eltolni, amennyire a Weight van.
Ez úgy jön ki, hogy a gázkar -100% - +100% között mozog. A Weight-nek megfelelő erősítés miatt a példában -10% - +10% lesz. Teljesen lehúzott gáz esetén -10%-on áll, ezt +10%-al eltolva épp 0 lesz (a magassági kormány nem lesz manipulálva, csak a trimmnek megfelelően). Félgázon a kompenzálás 0% + 10% eltolás = 10%. Teljes gázon +10% +10% eltolás = 20%. Tehát a tényleges kompenzálás mindig 2x akkora lesz, mint a beírt Weight értéke!
A kompenzálás (Weight = Offset) értékét a reptéren kísérletezéssel kell megállapítani.

Ha szeretnénk egy főkapcsolót erre a mixre, akkor a Switch-nél ezt megadhatjuk (nálam most itt az SD középállása van megadva).

A mixet a MENU hosszan nyomásával tesztelhetjük.


(gázkar alapon = nincs manipulált magassági (csak a trimmek által))


(Teljes gázon = -20% lefele nyomva)

Egy példa arra, ha szeretnénk, hogy a rádió be is mondja az aktuális üzemmódokat:

Az SF12 és SF13 sorok tartoznak erre a mixre.