RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

PC9_glow 035.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 114 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377567
PB3 Akku közösítő/Leválasztó D8R vevőkhöz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2016. március 28. hétfő, 08:22

A PB3 (Power Board 3) egy ultrakönnyű akkumulátor közösítő, tehermentesítő és a zárlatos szervók leválasztására képes táp kártya, kifejezetten FrSky D8R (V2, -II, -Plus) vevők számára. Ez a legfontosabb repülésbiztonsági kiegészítés. Kifejezetten robbanós gépek számára lett kifejlesztve.

A régi PB1 továbbfejlesztett változata. A PB2-nél jól bevált ultragyors és megbízható Poly Switch öngyógyuló biztosítékokat kapott, rezgésálló masszív csatlakozókkal. Minden csatorna egyénileg védett és a zárlat esetén leválasztódó szervo csatorna LED-es hibajelzésekkel vannak ellátva. A hirtelen áramfelvétel igényekre nagy kapacitású booster kondenzátor van telepítve. A nagyáramú sínezés teljesen tehermentesíti a vevő belső áramkörét. Az áramkör két akkumulátoros megtáplálással mindig a nagyobb feszültségű akkumulátort használja. Kiegyenlítésük esetén megossza a terhet. Bármelyik akkumulátor meghibásodása esetén automatikusan áttér a még üzemelőre. Összeköthető a kettős feszültségosztóval mely révén teljes telemetriás felügyelet és riasztás építhető ki!


A PB3 főbb paraméterei:

- Közvetlen FrSky D8R (V2, -II, -Plus) csatlakozás,
- 2x8A-es terhelhetőség,
- 2db 4s vagy 5s Ni-MH akkumulátor (vagy ezzel egyenértékű egyéb akkumulátor), vagy 2db BEC megtáplálás (4V - 10V),
- Fordított polaritás elleni védelem,
- Nagy sebességű, automatikus táp áttérés üzemzavar esetén,
- 8db servo-csatorna, csatornánként 1db Standard servo vezérlése (1.3A kioldóárammal),
- Öngyógyuló biztosítékok,
- LED-es hibajelzések csatornánként,
- LED-es Akku állapotjelzés (Akku1 és Akku2),
- Nagyértékű booster kondenzátor,
- Masszív tehermentesítés a vevő felé,
- Rezgésálló csatlakozások,
- Méretei: 85x36x35 mm (szélesség, magasság, mélység),
- Súlya: 22.2g.

Telepítés:

A PB3-at közvetlenül a D8R vevő csatlakozójára kell rádugni és így kell a gép belsejében rögzíteni.

Villamos csatlakozások és polaritásaik:

A 2db egyforma(!) akkumulátort vagy 2db azonos BEC-eket az Akku1 és Akku2 csatlakozóra kell rádugni. A középső tüske + (Plusz), a két szélső - (Negatív).

A helyesen csatlakoztatott akkumulátorokat a csatlakozó melletti LED jelzi.

A 8db szervo csatorna a csatlakozó feletti feliratoknak megfelelő sorrendben állnak rendelkezésre (balról jobbra haladva: CH4, CH3, CH2, CH1, CH8, CH7, CH6, CH5). A csatlakozók tüskéi fentről lefelé: Negatív, Pozitív, Szignál.

A Telem1 és Telem2 csatlakozási forrpontok a kettős feszültségosztónak van kiépítve. Ezt egy megfelelően rövid kis vezetékkel össze lehet forrasztani a feszültségosztó A1 és A2 pontjával, így mindkét akkumulátor feszültsége egyszerre mérhető (telemetriás riasztások céljából)!

(Kettős feszültségosztó telemetriás mérésekre)

Ha valamelyik szervo csatorna zárlatba kerülne (pl. egy zárlatos szervo miatt), az leválasztódik és ezzel a többi szervót megvédi a teljes rendszerösszeomlástól. Az így leoldott csatornát LED jelzi.


(mesterséges zárlat)

A jelzés megkönnyíti a hibakeresést.
A leoldás sebessége függ a zárlati áram nagyságától, jellemzően nagyon gyors. A lenti görbe mutatja a Poly Switch kioldási áram-sebesség összefüggéseit:

Az alkalmazott Poly Switch értéke a Standard méretű, analóg szervók védelmére lett kihegyezve (vagy ettől kisebb méretű szervókra). Más értékű biztosítékok beépítésével lehetőség van más méretű (áramfelvételű) szervók védelmére is (pl. digitális szervók).
A zárlat megszűnését követően a biztosíték öngyógyul és újra használható.

További képek a PB3-asról itt.