RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Super Air 008.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 92 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377515
Filament anyagok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2018. november 14. szerda, 12:22

3D nyomtatáshoz használható alapanyagok


● PLA (Polylactic acid - politejsav)
Az egyik legelterjedtebb alapanyag amellett, hogy olcsó és könnyű vele nyomtatni (így kezdőknek is ajánlott), még ráadásul biológiailag lebontható anyag, ami azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között teljesen lebomlik ellentétben a legtöbb műanyaggal. Festhető többféle festékkel, csiszolható, utómunkálatokat lehet rajta végezni.
Javasolt hőmérsékletek:
fúvóka 180-220 °C | fűthető asztal 20-65 °C

● ABS (Acrylonitrile butadiene styrene - akrilnitril-butadién-sztirol)
A másik igen elterjedt alapanyag az ABS, ami szintén olcsó és bár kissé körülményesebb vele nyomtatni, mint a PLA-val, de rugalmasabb és magasabb hőmérsékletet bír ki annál. Az asztal mindenképpen fűthető kell legyen és a megfelelő tapadást biztosítani kell (kapton szalaggal vagy acetonban oldott ABS felkenésével), hogy sikeresen nyomtass ezzel az anyaggal. Számottevő hűlés közbeni zsugorodása miatt nem javasolt a tárgyhűtő ventilátor alkalmazása nyomtatás közben. Festhetősége korlátozott, mivel oldja az aceton, így gondosan megválogatott szereket alkalmazz! Egyéni védőfelszerelés használata javasolt!
fúvóka 220-235 °C | fűthető asztal 90-120 °C

● PET-G (Polyethylene terephthalate glycol-modified - polietilén-tereftalát glikollal)
Az előző két anyag jó tulajdonságait magában tömörítő anyag ez, a glikolmentes verziójából készülnek többek között az üdítőitalos palackok. Könnyen lehet vele nyomtatni, akár kezdőknek is ajánlott. Rugalmasabb, mint a PLA, jobban tapad az asztalhoz, mint az ABS, viszont könnyebben karcolható annál. Higroszkóp tulajdonsága miatt ajánlott levegőtől elzárt csomagolásban tartani, mert túl párás környezetben tárolva nehéz, akár lehetetlen lesz vele nyomtatni.
fúvóka 220-250 °C | fűthető asztal 50-85 °C

● NYLON (Polyamide - poliamid)
Nagyon strapabíró anyag a nejlon, erős, rugalmas, erőhatásoknak ellenáll. Közepesen nehéz vele nyomtatni, hasonlóan szereti a levegő páratartalmát megába szívni, mint a PETG. Előnyei közé tartozik, hogy könnyen szinezhető nyomtatás közben is akár különböző festékek adagolásával. Sajnos igen magas hőmérsékletet igényel nyomtatás közben, ami megnehezíti a használatát.
fúvóka 240-265 °C | fűthető asztal 80-110 °C

● PVA (Polyvinyl alcohol - polivinil-alkohol)
Vízben oldódó támasztóanyag, használata bármelyik másik alapanyag nyomtatása mellett javasolt bonyolult, támaszték nélkül nem megoldható nyomatok létrehozásához. Oldószere a víz, így nyomtatás után könnyen kioldható a kész nyomatból.
fúvóka 215-225 °C | fűthető asztal 60-80 °C

● PP (Polypropilene - polipropilén)
Egy igazán kellemetlen anyag - már ami a nyomtatás nehézségét illeti - a polipropilén. Nagyon nehéz vele nyomtatni, nem tapad rendesen az asztalhoz, nehezen tapadnak a rétegek is egymáshoz, a mindenképpen mellette szól, hogy újrahasznosítható anyag, ezért maga a nyomtató szál is készülhet újra felhasznált anyagból, akár a nyomtatott tárgyat is újra lehet hasznosítani. Továbbá igen erős anyag, kellően hajlékony, vegyszerekkel szemben jól ellenáll és étel tárolására, étkezési eszközök készítésére is használható.
fúvóka 210-220 °C | fűthető asztal 90-110 °C

● PC (Polycarbonate - polikarbonát)
Egy újabb nehezen nyomtatható anyag... A polikarbonát nyomtatásához fel kell kötni a gatyát, ugyanis több, mint 300 °C-os fúvóka kell a kinyomtatásához. Drága anyag, a levegő páratartalmát megköti, így vigyázni kell nagyon rá még akkor is, ha nem nyomtatunk vele. Pozitívumai közé tartozik, hogy az egyik legerősebb nyomtatható műanyag, ami nagyon jó ellenáll az ütéseknek és más erőhatásoknak.
fúvóka 285-320 °C | fűthető asztal 90-110 °C

● HIPS (High Impact Polystyrene - polisztrirol)
Lehet vele önálló anyagként nyomtatni, mivel ez a ploisztirol egy erősebb megjelenése, kemény, jól ellenálló nyomatok készíthetők vele. Ugyanakkor elsődleges felhasználása nem az önálló nyomtatás, hanem támasztóanyagként használjuk ABS nyomtatás mellé. Hasonló nyomtatási beállításokkal használható, mint az ABS és könnyen oldható az erősen narancsszagú limonén nevű szénhidrogén vegyületben. Alkalmazásakor egyéni védőfelszerelés használata javasolt!
fúvóka 220-230 °C | fűthető asztal 50-65 °C

● TPU (Thermoplastic polyurethane - poliuretán)
A termoplasztikus elasztomerek családjába tartozó TPU-val nehéz jó nyomatot készíteni. Hajlékony nyomatok készíthetőek a felhasználásával, például egyedi karkötők. Hajlékonyságát a hidegben is jól megőrzi. Fő pozitívumai a magas hőtűrő képessége (akár 150 °C) és ellenálló képessége sok vegyszerrel szemben.
fúvóka 215-235 °C | fűthető asztal 30-60 °C

Egyéb, egzotikus (legalább is nem hétköznapi) alapanyagok

● Wood (Porított fával dúsított PLA)
Fa tapintású és színű tárgyak nyomtathatók vele, létezik nem csak az alap fával, de fenyővel, meggyel, bambusszal, kókusszal vagy olívával dúsított PLA is.

● Metal (Fém porral dúsított PLA vagy ABS)
Legtöbbször rézzel vagy bronzzal dúsított alapanyagokról beszélünk, amik polírozhatóak az utómunkálat során. Igazán szép tárgyak készíthetők így, azzal az árral számolva, hogy drasztikusan csökkentik a fúvóka élettartamát.

● Biofila (Biológiailag lebomló)
Nem összetévesztendő a PLA-val, ami biológiailag lebontható. Ez az anyag bizony le is bomlik egészen hétköznapi körülmények között is, nem kell speciális környezetet létrehozni a folyamathoz, mint a PLA esetén.

● Conductive (Elektromosan vezető anyaggal dúsított PLA vagy ABS)
Ahogy a neve is mutatja. Ez az alapanyag törpefeszültségű játszadozásokhoz lett kifejlesztve. Arduino vagy Raspberry PI kedvelőinek (akiknek még 3d nyomtatójuk is van) igazán jó választás. Olyan elektromos áramot vezető formákat hozhatnak létre, amik klasszikus NYÁK készítéssel nem kivitelezhetők.

● Glow in the dark (Sötétben világító alapanyag)
Ahogy a neve, világít a sötétben. Fluoreszkáló anyagok, melyek a környezetükből különböző hullámhosszú elektromágneses sugárzást sugározzák vissza - világítanak a sötétben.

● Magnetic (Mágnesezhető PLA)
Mágnesezhető alapanyag. Gyakorlatilag vassal vagy egyéb ferromágneses anyaggal dúsított PLA.

● Color changing (Színváltós alapanyag)
Hő hatására megváltozó színű alapanyagok.

● Carbon fiber (Szén szállal dúsított alapanyag)
Ami lehet PLA, ABS, PETG vagy nejlon. Mindet lehet venni szénszálakkal dúsított kivitelben, ami lehetővé teszi az eredetileg egyszerűbb anyagokat extrém felhasználási területhez is alkalmazni. Ilyenek a repülőmodellezés, autómodellezés vagy egyedi robotok, robotkarok.

● ASA (Acrylonitrile styrene acrylate - Akrilonitril sztirol akrilát)
Az ABS-hez hasonló alapanyag, ami néhány igen előnyös tulajdonságával kivívta helyét a listában. Ilyen tulajdonságai a jó hőtűrő képessége, ellenáll sok vegyszernek, és a legfontosabb az alak- és színtartósága. Ez teszi az egyik legalkalmasabb anyaggá kültéri használatra. Míg a legtöbb anyag deformálódik vagy elszíneződik, adott esetben kisárgul, az ASA ezt nem teszi meg. Nyomtatás közben csekély hűtést igényel, túlhűtés esetén képes széttörni.

● POM (Polyoxymethylene - polioximetilén)
Ismert még acetál néven is, nagyon erős, precíziós alkatrészek gyártása során alkalmazható. Nyomtatáskor fűtött asztal használata kötelező.

● PMMA (Polymethyl methacrylate - plexi)
Igen, ez a plexi lánykori neve. Nagyon nehéz vele nyomtatni, cserébe egy nagyon strapabíró, ütésálló, áttetsző tárgyat kapunk.

● Cleaning (Cleaning filament - tisztító alapanyag)
Nem nyomtatásra kifejlesztett anyag, amivel a fúvóka tisztítását lehet megoldani. Igen széles skálán mozoghatunk a fúvóka hőmérséklettel, 150-280 °C között bármilyen hőmérsékleten használható. Általában 10 centiméternyi alapanyag elég a teljes körű fúvókatisztításhoz.

A filamentek vegyi ellenálló képessége: Resistance.pdf (beständig=stabil, löslich=oldható)