RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

S.E.5.a 002.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 104 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377593
PB3 Power Boar tervek szabadon! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2019. november 17. vasárnap, 09:21

PB3 tervek
(teljesen szabadon bárki számára megépíthetően)

FrSky D8R vevők számára kifejlesztett akkuközösítő és Poly Switch biztosítékokkal felszerelt, tehermentesítő panel (Power Board 3) terveit is teljesen szabaddá tettem. A felhasználói leírása és telepítése itt a weblapomon baloldalt megtalálható. Itt csak a terveit és építési tapasztalatokat írom le.
Ez a kapcsolás is rendkívül egyszerű. Gyakorlatilag a PB2 és F1 összegyúrása. Tehermentesítése és kondenzátoros zavarszűrése jobb, mivel közvetlenül a vevő kivezetéseire csatlakozik.


PB3 kapcsolási rajza, NYÁK tervei (pdf, Protel DXP) és SK84 dióda és a Poly Switch biztosítékok adatlapja: PB3 tervek.rar(zárlat szimulálása kapcsolóval)

Építési tapasztalatok:

- A szervó és akku csatlakozóknak olyanoknak kell lenni, hogy mechanikailag is kellően megfogja a rádugott szervó és akku csatlakozóit! Én egy olyan tüskesort használtam, aminek oldalt egy dudoros füle volt, mely szorította a rádugott hüvely műanyag házát. Itt picit látszik a fül közepén (a csatlakozó felé néző) dudor:

- a szervó csatlakozó pozíciója sem mindegy, mert 180°-al elfordítva túl közel kerül a LED-hez. A fenti képnek megfelelően kell beforrasztani.

- a NYÁK kialakításánál itt is törekedni kell a minél nagyobb keresztmetszetekre és felületekre (a két dióda hűtését a lábakon keresztül, a NYÁK látja el)!

- a vevőbe bemenő csatlakozókat (hüvelyeket) én úgy forrasztottam be, hogy egy D8R vevőre rátoltam az összes hüvelyt, majd a NYÁK-ot toltam a hüvelyek lábaira és így forrasztottam végig a sorokat. Így garantálhatóan vissza lehetett dugni utána bármely vevő sok lábára egyszerre.


- Használat során egyetlen kritikus pont adódott, a kondenzátor mechanikai rögzítése. A kondenzátort teljesen tövig nyomva kell beforrasztani és valamilyen módon (hőtakonnyal, vagy egyéb mechanikai rögzítéssel) meg kell fogatni. Ha nem tesszük, a rezgések idővel eltörhetik a kondenzátor lábait. Én a legutolsó gépembe 3D nyomtatóval készítettem neki komplex rögzítést:

Tervei letölthetőek innét: https://www.thingiverse.com/thing:3415732

- az akku csatlakozót úgy terveztem, hogy nem érdekes a polaritás, az akkut bárhogy rá lehessen dugni:

- ha telemetriát is akarunk, akkor a PB3 és a feszültség osztó ("senzor")-t kis rövid vezetékekkel lehet összekötni. Erősen javaslom a kiépítését mindig!

- a biztosíték kiválasztásánál minden méretezés érvényes az F1 építésénél leírtakkal! Tanulmányozd ott!