RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Nagy_FW190 225.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 62 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377492
Habvágó CNC építése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2010. április 18. vasárnap, 12:23
Tartalomjegyzék
Habvágó CNC építése
2. oldal
3. oldal
4. oldal
Minden oldal

A habot használó modellezők legmodernebb habvágógépe csak egy CNC lehet. Hihetetlen mértékben megkönnyíti, felgyorsítja és pontossá teheti a modellek gyártását! Nincs sablonkészítés, nincs remegő, akadozó kézmozdulat vágás alatt és nincs szükség segítségre kúpvágáskor sem!

Néhány kattintással lehet módosítani egy szárnyon, törzsön, bármikor hozzáadható, módosítható egy-egy merevítő helye, mérete, állása. A szárny állásszöge, elcsavarása, kúpossága egy-egy paraméter átállításával megadható. A párhuzamosságok és derékszögek rendkívül könnyen tarthatóak, előállíthatóak. A munkák (project-ek) lementhetőek és bármikor pontosan reprodukálhatóak (alkatrészek után gyártása)!


(készülő Maja3)Rövid rendszerismertetés:

CNC = Computer Numeric Control (számítógéppel vezérelt megmunkálógép)
Az itt bemutatott habvágó CNC gép 2D+2D szabadság fokkal rendelkezik, mely kúpolt alakzatok vágását is lehetővé teszi. A tényleges vágást egy árammal felforrósított drót (cekász) végzi. A forró drót gyakorlatilag nem ér a habhoz, hanem annak hője a habot elpárologtatja a vágás helyén.


(forródrótos vágás)

Az alkalmazott vezérlőprogram (JediCut) egy ingyenes, direkt repülőmodellezőknek íródott Windows-os (Win98-XP) CNC vezérlő program. A program (általam) Magyarított. Számos habvágási opciót és optimalizálási lehetőséget tartalmaz.
A JediCut LPT (nyomtató) porton keresztül vezérli a CNC gép motorvezérlő elektronikáját. A vezérlés minden tengelyen (4db motoron) függetlenül történik.
Az alkalmazott motorok léptetőmotorok.

A léptetőmotorok meghajtása speciális elektronikát igényel, ezt látja el a Vezérlő elektronika (H2 Compact CNC Vezérlő). A Vezérlő elektronika tartalmaz minden szükséges komponenst (4 tengelyes motorvezérlőt, motortápot, kiszolgáló I/O portokat és a JediCut-nak szükséges impulzus generátort is).

A cekász fűtés vezérlését egy HW-A1 PWM-es fűtésvezérlő látja el. Ezzel lehet beszabályozni és mérni a fűtési áramot. A fűtésvezérlő szintén tartalmaz minden szükséges komponenst (PWM-es vezérlőt, tápegységet, digitális ampermérőt, stb.).


(Felül: HW-A1, alul: H2 Compact Controller)

A vezérlőprogramba (JediCut) kell minden mechanikai adatot megadni (az 1 impulzusra történő elmozdulást mm-ben, a vágási és utazási sebességeket, gép méreteit, stb.). Az adatok ismeretében a program számolja ki a szükséges léptető impulzusok számát és sebességét. Néhány adatot mérésekkel (pl. elmozdulás mértékét), néhányat tesztekkel (pl. sebesség adatokat) kell meghatározni (kalibrálni a gépet). Ezt csak 1× kell elvégezni, majd lementeni.


(JediCut felülete)

Maga a vágás (legyen az szárny vagy törzs elem) jöhet .dat, .prf, .jdp file formátumokból. A legegyszerübben a .dat file formátum használható. Ezt a formátumot használják a szárnyprofil adatbázisban is. Magát a .dat file formátumot mi is előállíthatjuk egy kis segédprogram segítségével: Profscan. A programocska számos egyéb file formátumokat tud importálni (pl. DXF) és akár szerkeszteni is. Így kell tenni egy törzs szerkesztésénél is.


(Profscan konvertáló program)


(teljes CNC rendszer)