RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

S.E.5.a 004.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 95 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377523
F1 öngyógyuló, fedélzeti biztosíték PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2015. május 27. szerda, 14:03

F1 fedélzeti zárlatok elleni biztosíték
szervók, füstpumpák és egyéb fogyasztók számára

Ez a fejlesztésem egy repülésbiztonsági berendezés, mely az RC repülők és helikopterek fedélzeti zárlata esetén a meghibásodott berendezést (szervót, füstpumpát, világítást, stb.) leválasztva, a többi vezérlést megmentve esélyt ad a sikeres kényszerleszállásra!
Mint ismeretes a fedélzeten szinte minden (irányítást végző szervók, ESC, a vevő, füstpumpa, világítás, stb.) közös feszültségről működik. Bármelyik eszköz zárlata azonnal leülteti az egész rendszert és így teljesen irányíthatatlanná válik.


Az F1 biztosítékom egy szervo kábel hosszabbítóba kerül beépítésre. Ezt a kábelt kell elé kötni az egyes fogyasztóknak. A biztosítékban egy un. Polyswitch öngyógyuló termo biztosíték található. A biztosítékkal párhuzamosan egy jelző LED is beépítésre került, mely a biztosíték leoldása esetén kigyullad.

Ez a Polyswitch biztosíték méretezett. Többféle kiolvadási karakterisztikával kaphatóak. Méréseim alapján RC modellezésre a 0.75A-es üzemi határárammal gyártott változat a legjobban megfelelő típus.

Az adatlapján található jelleggörbét tanulmányozva leolvasható belőle az az áram, aminél még garantáltan nincs kiolvadás és látható ez egyes zárlati áramok hatására milyen gyorsan szakít meg.

Egy Standard szervo maximális áramfelvétele (lefogott tengely esetén) kb. 1.3A körül van. A normál üzemi árama ettől jóval kevesebb. A görbét megnézve látható, hogy itt a kiolvadási idő extrém nagy még. Egy fedélzeti zárlati áram akkumulátoros táplálás esetén min. 4A. Itt már a megszakítási idő alig 0.2s. Egy BEC-es táplálás esetén ez az érték a BEC max. áramértéke. Minél nagyobb a zárlati áram, annál gyorsabban szakít meg az F1.

A zárlat megszűnésével a biztosíték öngyógyúl és ismét azonnal üzemképes. 

Működéséről itt egy szemléltető videó:

Az F1 paraméterei:

- Tartóárama: 0.75A
- Max feszültség: 13.2V
- Max. megszakítási árama: 100A
- Súlya: 5.3g

Alkalmazva:

Spacewalker 1/3 (265cm, 55ccm)

További képek itt.