RC Klub (Miskolc) Belépés



Képek

Nagy_FW190 236.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 54 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377480
FrSky D8R V2 vevők frissítése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2011. március 28. hétfő, 15:30

Mivel a gyártócég (FrSky) a cikk írásakor még nem adott ki hivatalos leírást és a Netten szerte-szét találhatóak az információk, a FrSky D8R V2 telemetriás vevők frissítéséről megpróbálom összeszedni a jelenlegi információkat.

Ha az alap szolgáltatásoktól többet szeretnénk, akkor a gyártócég beta letöltési oldalán nézzünk szét: Beta Test Download!

 

A cikk írásakor a legújabb D8R Firmware +5V-os oldalsó csatlakozóján (mely a V2-es vevőknél valójában egy RS232C TX kimenete) képes kiadni a teljes telemetriás adatcsomagot, köztük az RSSI adatokat is! Ennek helyi feldolgozása és analóg feszültséggé alakítása az FPV (OSD) alkalmazásoknál nagyon hasznos lehet. Ezenkívül a Firmware a 8.CH-n kiadja az u.n. CPPM (Compozit PPM) jesorozatot is.

A frissítéshez használnunk kell a gyári RS232C kábelt egy kis "adapterrel". Az adapter egy rövidebb szervo toldó kábel, mely tüske felölí végéről le kell húzni a műanyag tokot és ki kell húznunk a fekete (GND) lábat valamint az ábrának megfelelően csatlakoztassuk a gyári kábelhez és a vevő G - +5V - RX lábaira.

Ha a frissítést a PC RS232C (Commx) csatlakozóján keresztül végezzük, akkor máris csatlakoztatható a vevő. Ha viszont USB-n keresztül végezzük, akkor szükségünk lesz egy RS232 - USB átalakító kábelre és annak driverére.
Ebben az esetben először fel kell telepíteni a drivert és meg kell keresni melyik Comm portot foglalja el!

Töltsük le a következő csomagot: D8R frissítő program + CPPM vevő Firware.rar

Ezt a csomagot én állítottam össze és a cikk írásakor fellelhető legfrissebb égetőprogramot és D8R Firmware-t tartalmazza az összes kiegészítő dll-el. Frissítés előtt érdemes a gyártónál ellenőrizni az aktuális legfrissebb verziókat (Figyelem! Sokszor csak az exe-t és a Firmware-kat rakják fel, a többi dll-eket el szokták felejteni!)

A vevőnek jelezni kell a frissítési szándékunkat, ezt a 7. és 8. csatorna Signál jelének összezárásával (Jumperrel) kell elvégezni. Csatlakoztassuk a kábeleket, jumperrel zárjuk rövidre a 7. és 8. signal lábakat, majd kapcsoljuk be a vevőt. A LED-ek nem fognak világítani.

Indítsuk el a kicsomagolt zip.ben található egyetlen exe-t (égetőprogramot). Állítsuk be felül a használt Comm port számát.

A File gombbal adjuk meg az égetni kívánt új Firmware file helyét (.frk kiterjesztésű). Ha mindent jól csináltunk, akkor alul a vevőnk UID számát kiírja a program!

Ha ez is ok, kattintsunk a Download gombra. Ezzel égeti be az új programot. Ha OK, kapcsoljuk ki a vevőt és bontsunk le mindent (a Jumpert is)!

 


Az átalakított RS232C adapterrel a gyári kábel tökéletesen együttműködik a FrSky Config programommal (természetesen csak a telemetriás adatok olvashatóak ki belőle, kivéve az RX RSSI adatokat, melyet nem a vevő, hanem az adó generál)!

Megfelelő uC-vel ezek feldolgozhatóak On-Board módon!

A CPPM jel (8. CH-n) így néz ki (6 CH-s adó esetén):