RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

R (27).JPG

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 116 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377571
RCS-1D független, 5 portos kapcsoló! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2014. február 11. kedd, 16:00

RCS-1D
(Radio Controlled Switch)
FREE!

Ezzel az elektronikával 1 szevo csatornán keresztű lehet 5 független (!) eszközt a rádióval ki és bekapcsolni. A vezérlő a már elterjedt RCS-1 családra épül. A hardver teljesen megegyezik, csak a szoftver más. Ezt a projectet teljesen szabaddá tettem!

A legfontosabb tulajdonsága, hogy minden egyes (5db) kimenetét a rádió megfelelő felprogramozása után, egymástól teljesen függetlenül lehet kapcsoltatni!

Egy kis bemutató videó:

Bármit kapcsoltathatunk vele, amit a kimeneti tranzisztor elbír. A kimenetek egyenként 0.5A-el terhelhetőek.

A hardver részletes felépítését, bekötési lehetőségeit itt lehet elolvasni!


RCS-1 gépkönyve (pdf)

Működéséhez az analóg szervo csatornán digitális jelet kell továbbítani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kimenetek összes kombinációjához (2^5) hozzá kell rendeltetni egy analóg értéket (32db).
A belső mikrokontroller (PIC16F628A) ezt az analóg jelet megméri és egy táblázatból visszakeresve be vagy kikapcsolja a hozzátartozó kimeneteket.

Mivel az eredeti kapcsoláson 8 kimenet van, a szoftver pedig 5 kapcsolót kezel, 3db kapcsolót 2-2-2 kimenethez rendeltem. Ezek a kimenetek párhuzamosan köthetők és így az eredeti 0.5A-es terhelhetőség 1A-re emelhető. Az alsó 3×2 kiment köthető össze. A maradék 2 továbbra is 0.5A-es terhelhetőségűek.


Kimenetek:
Kapcsolók:
O1
SW1
O2
O3
SW2
O4
O5
SW3
O6
O7
SW4
O8
SW5

A vezérlő kapcsolási rajza:


(klikk a pdf-hez!)

A mikrokontroller Firmware-ja:


RCS-1D V1.0
(hex)
(csak személyes használatra szabad!)


A rádió felprogramozása:

1. ER9X-ben:

A kimenetek vezérléséhez használhatunk kapcsolókat, eseményeket, bármit, amit a rádiónk szoftvere megenged.
Kell egy szabad kimenet a vevőn.
Minden kapcsolónak (1-5) saját súlyozott értéke van. A súlyozás megadja a kapcsoló bekapcsolása esetén egy szervo kitérésének mértékét. Ennek értéktartománya 0-100% (normál esetben). 0% az egyik szélső helyzet, 100% a másik szélső helyzet. Ezeket a súlyozott értékeket kell mindig hozzáadatni egy Mix-ben a csatorna értékéhez és így állítódik elő a végleges szervo érték (a bekapcsolt kapcsolók súlyozott értékének összege)..

Kapcsoló:
Súlyozása:
SW1
3%
SW2
6%
SW3
12%
SW4
24%
SW5
48%

Egy példa: A szervokitérés 50% = a szervó út felével.

A kapcsolók be és kikapcsolása binárisan van kódolva. Ez 5 kapcsoló esetén 32db kombináció. Ezek a kombinációk határozzák meg a súlyozás összegét. A mikrokontroller a kapott súlyozásból ezt a kombinációt fejti vissza.

A mixek előállítását az ER9X mexelésén keresztül mutatom be.

A mix helyes működéséhez a felhasznált csatornát (pl. 5. ch) először -100%-al el kell tolni!

Ez után a csatornára fel kell venni az 5db mixet, melyek az egyes kapcsolók/események hatására megfelelő súlyozásokat összeadják.
Itt egy példában a rádió 5db kapcsolójához rendeltetem az egyes súlyozásokat.

Rendre:

Kapcsoló az RCS-1D-n:
Kapcsoló a rádión:
SW1
THR
SW2
RUD
SW3
ELE
SW4
AIL
SW5
GEA

Mix képernyő:

Belülről:

Természetesen minden mix a saját (THR, RUD, stb.) kapcsolója aktiválja. Minden mix "ADD" (összeadás) művelettel adódik össze.

2. Taranis (OpenTX)-ben:

A működéséről itt egy rövid videó:

Mivel a Taranis (OpenTX V2.0.13) csatornaidőzítése kijjebb megy a szabványos 1000μS-2000µS-os tartományból, ezért visszább kell terelni a szabványos tartományba. Erre szolgál a következő beállítás:

Mindkét oldali 97.8%-os beállítással visszakerül a csatorna jele a szabványos 1000μS-2000μS-os tartományba és ezzel a kiszámított 6%-os lépések működőképesek lesznek (ellenkező esetben borul minden)!

Mix beállítások:

Mivel mi csak a pozitív tartományban (0-200%) számolunk, a csatorna alapértelmezett +-100%-os értelmezését el kell tolni minusz 100%-os oldalra.
Ezt egy un. "Nullázó" mixel oldottam meg. Ezzel kezdődik a mix sorozat. Utána sorba súlyozott összeadások a kapcsolók által vezérelve. Így néz ki a terljes (5. csatornán lévő) mix sorozat:

Fentről lefelé értékelődik ki a mix. Először eltolja -100%-ba a mix kezdeti értékét. Ha nincs egy kapcsoló sem bekapcsolva, ez is marad (az RCS-1D ezzel kikapcsolja minden kimenetét).

Ha bármelyik kapcsoló be van kapcsolva, súlyozásának megfelelően összeadódik és értéke kikerül a csatornára. Az RCS-1D ezt dekódolva a hozzátartozó kimenetét bekapcsolja.

Lássuk belülről a mixeket:

Nullázó mix:

Legfontosabb mezők:

Source: MAX
Weight: -100
Offset: 0
Switch: ---
Multpx: Add

Fentről lefelé haladva az egyes kapcsolók súlyozott összeadásai:


A mix részletesebb leírása itt olvasható!Nevetés