RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

S.E.5.a 024.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 112 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377620
Kasírozás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2010. április 04. vasárnap, 16:27

Habanyagokból készült repülőgépek ugyan nagyon könnyűek, de viszonylag sérülékenyebbek is. Sok mindenkiben felmerülhet az igény a habfelület védelmére valamilyen technológia igény, de az ismert eljárásokon (balsa palánkolás, műgyantás üvegszövetezésen) kívül is van más olcsóbb és meglepően jó burkolási eljárás! Ezt hívják kasírozásnak.

A kasírozás egy vízbázisú ragasztóval átitatott papírbevonat, mely megszáradva egy üvegszerű kérget képez a habfelületen, azt felületi nyomás, karcolás és húzási erőnek ellenállóvá téve. Súlytöbblete kicsivel több mint a "csúcskategóriás" bevonatoké, de ára elenyésző és nagyon könnyű vele dolgozni!

Alaposan körbejártam a technológiát és rengeteg változatot mind papírfajtákból, mid ragasztóból kipróbáltam! Az eredmény egy majdnem üvegszerű, kissé bőrős, szívós, karc és nyomásálló felület lett!
Könnyen felhelyezhető, csiszolható, festhető felületet eredményez. Az illesztések szinte teljesen nyomtalanul összecsiszolhatóak, a réteg jól tapad a habanyagokon. Masszívabb és keményebb felületet eredményez, mint a műanyag, öntapadós dekorfóliák, cserébe kicsit nehezebb a fajsúlya.

 

A hordozó anyag:

A kéztörlők, papírszalvéták és egyéb papírfajták tesztjei után a következő tapasztalatom született:
A pauszpapír vált be a legjobban kasírozásra. A legfontosabb követelmények a következők:
- nedvesség hatására a legkevésbé nyúljon! Száradáskor ez zsugorodik, és a vezérsíkokat elhúzhatja!
- festetlen és dombornyomás nélküli legyen! Ha ilyesmi van rajta, az a későbbi festésnél átütést felületi egyenetlenséget okozhat (sok festék=sok súly)!
- ne legyen túl vastag! Sok ragasztó = sok súly! Az általam használt típus 25g/m2 fajsúlyú volt.
- szabásminta rajzolásakor ne használjunk filctollat, csak ceruzát (ezt is halványan), mert a festésnél erősen átüthet!

Ezt a pauszpapírt én papírírószerbe vettem 42×100m-es hengerkiszerelésbe 1550 Ft-ért. Azt hiszem egy jó darabig elég is lesz! Nevetés

Ragasztók:
- csak vízbázisú kemény ragasztó megfelelő!

Nekem a Palma Fa Normál ragasztó vált be a legjobban.


(Palma Fa ragasztó)

A képen Expressz látható, de a normál a lassúbb száradása miatt jobb!

Használat előtt a ragasztót kb. 10-20%-ban vízzel hígítsuk meg. Ezzel ugyan rontjuk a szilárdságát, de a súlyát is csökkentjük (hangolható e két érték)! Érdemes megszínezni (lásd lentebb).


(Nyomtatott, színezett kasírozás)

Az eljárás a következő:

Vágjunk max. 30cm széles csíkokat, olyan hosszban, hogy a szárnyat vagy a törzset feléig átérje (a törzset akár teljesen körbeérheti). Mivel a papír kicsit zsugorodni fog, ettől nagyobb területen már komolyabban elhúzná a szárnyat. Csíkonként fogunk haladni.

Ha ábrát, feliratokat szeretnénk, akkor lézernyomtatóval nyomtathatunk rá (a nyomtató méretéig). A nyomtathatóság érdekében egy sima papírt használjunk bevezetőnek, úgy, hogy a papírra tixóval ragasszuk rá a pauszt (középen), de kissé lentebb(kb. 10-15mm-el)  a "belépő élétől", hogy a nyomtató papír adagoló görgője meg tudja fogni és húzni (különben be fogja gyűrni)!

Szárny esetén szárnyközéptől a végei felé fogunk haladni. Tegyük az első csíkot a szárnyközepére (pl. felső oldalára) és finoman jelöljük meg mettől, meddig ér a csík két széle. A két jelölés között kenjük be a felszínt a már meghígított ragasztóval (pl. ecsettel). Az előkészített papírcsíkot fektessük az asztal egy távóleső szabad részére és priccolóval (pl. kézi növénypermetezővel) permetezzük le vízzel. Csak annyira, hogy a papír megszívja magát, de ne áztassuk szét!

A nedves papírcsíkot fektessük ránc és buborékmentesen a felkent felületre. Egy vékonyka ecsettel a papírcsík közepétől a szélei felé haladva kenjük át ragasztóval. Kenés közbe az esetleges buborékokat, ráncokat a szélek felé haladva simítsuk ki. Ügyeljünk arra, hogy az ecset ne tépje fel a lerakott papírt (szárazabb ecset hajlamos ilyesmire)!

Száradás után (kb. 1h) Ismételjük meg a szárny szemközti oldalán, így az esetleges feszüléseket kompenzálhatjuk helyben! Az azonos oldalon lévő lapokat 5-10mm-es fedéssel építsük a szárnyvégek felé haladva.

Száradás után a toldásoknál (fedéseknél) pulirpapírral átcsiszolható és ízlés szerint festhető. Vigyázat, a festék is súly!

A nyomtatott ábrás oldalt nem érdemes megcsiszolni! Nevetés

Súlytáblázat:

Hígítatlan
Pálma Normál
113 g/m2

10%-ban hígított, színezett
Pálma Normál

84 g/m2

A várható súlynövekedés kasírozás/száradás után.

További lehetőség (anyagában színezés):

Mivel vízbázisú, ezért színezék is adható hozzá, ezzel megspórólva az alapozó festést (= kisebb súly)!
Bármilyen vízbázisú falfesték színező paszta megfelelő. Bele kell keverni keveset a ragasztóba és azzal kasírozni! Az eredmény= anyagában színezett kasír (jobb fedőképesség)!!!

Figyelem! Minden belerakott festék súlynövekedést okoz! Lehetőleg könnyű festékeket használjunk és keveset!
Festékben nekem ezek váltak be:


(Lidl-be akciósan 200 Ft/500mL volt szinenként)

Anyagában színezett kasír:


(baloldalt a színezett, jobboldalt az eredeti)


A Diego zöld hab sima oldalát érdemes kicsit csiszolópapírral megcsiszolni (kissé zsíros tapintású) és így a ragasztás, kasírozás tapadása sokkal jobb lesz!
A kasírozást max 1 rétegben célszerű végezni a súly növekedés miatt.


A kasírozás képezi a legkeményebb, ellenállóbb felületet, de súlyban nem a legjobb (cserébe nem hólyagosodik fel idővel).