RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Nagy_FW190 216.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 57 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377486
Hangár Védelme PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2014. március 15. szombat, 15:08

GSM Riasztó szett (GSM-III.)
(olcsó, de jól működő kínai GSM lakás/hangár riasztó szett)

Hangárunk, műhelyünk, lakásunk védelmére keresve csak olyan riasztóberendezés megfelelő, mely nemcsak a helyszínen, hanem a telefonunkon (GSM) keresztül a tulajdonost (is) riasztja.
A drága és szegényes hazai kínálat után maradt az eBay. Az eBayt uralják a Kínaiak (mint minden mást is) és mindjárt komplett szetteket találtam (GSM központi egység + szenzorok + füstérzékelők + távirányítók) fele, harmada áron (postaköltséggel együtt)!

Ez a készülék mobiltelefonon keresztül riaszt (5db telefonszám állítható be) és az összes érzékelő WiFi-s (vezeték nélküli), így telepítése hihetetlenül felgyorsul (nincs kábelezés). Igen hasznos kiegészítés a szintén WiFi-s füstérzékelő, mellyel tűz esetén is kapunk riasztást! A GSM központ miatt nem kell vezetékes telefonnak lennie a védendő objektumban, és mindig garantáltan az érintetteket értesíti (természetesen a van a helyszínen is szirénája)! Az I/O portjain keresztül még távvezérlési feladatokat is elláthat (fűtés, világítás, kamerák, stb.). Belső mikrofonján keresztül belehallgathatunk a helységbe is!
Kiváló lakások, műhelyek, telkek, garázsok, stb. védésére!

Megvettem a képen látható szettet, és teljesen meg vagyok vele elégedve! Csak ajánlani tudom mindenkinek! Amiért ezt a leírást készítem, az, hogy a leírása sok igen fontos információt nem tartalmaz és ez a sikeres beüzemelését egy laikus számára lehetetlenné teszi! A konfiguráció létrehozásához bizony kicsit érteni kell hozzá (és persze ezekről a gépkönyve semmit sem ír)!


Nem célom az Angol nyelvű gépkönyv Magyarosítása (csak olyan vegyen eBay-es dolgokat, aki legalább szótárral tud olvasni Angolul)! Itt csak a hiányzó információkat, tapasztalatokat írom le!

A belsejéről néhány kép, infó:

GSM központi egysége:


(GSM-III)


(csatlakozások, I/O kimenetek, SIM-kártya, stb.)


(az update Kínában néha a "levegőben" történik)


(belső rejtett mikrofon a helység "monitorozására", igen hasznos találmány!)

GSM telefon integrálva (850/900/1800/1900 MHz).
A rendszer belső WiFi-s hálózaton kommunikál (nincs drótozás a mozgásérzékelők és a füstérzékelő között). Ez a GSM-III már egész fejlett belső szoftverrel rendelkezik (kétféle módon lehet programozni: SMS és felhívva a mobiltelefon billentyűzetén keresztül)!
Riasztás esetén 5db beprogramozható számra SMS-t küld (melyben egy rövid általunk is beállítható szó és a riasztást kiváltó szenzor száma jeleneik meg). Ha nem töröljük 3s-on belül, akkor a számokat fel is hívja és kapcsolja a rejtett mikrofont és hangszórót (a hátsó csatin)! A betörőt elküldhetjük a jó édes ...-ba! :)
A szirénája nagyon hangos...
Remek a programozható Inputok (3db van, és állítható az aktív logikai szintje is!) és Outputok (3db van és ez egyik relés. Ez potenciál független és ennek is állítható logikái állapota)!
Van 1db hangszóró kimenete is (tud ordibálni is ha kell)!
Van egy rejtett mikrofon, mellyel bele lehet hallgatni a védett objektumba (a sziréna kikapcsolása, vagy néma riasztás esetén felhív mobilon és egyből adja a helység hangját)! Ezzel elkerülhető az esetleges téves riasztás miatti rendőrségi "odaküldés". Riasztás nélkül is bármikor behallgatható a helység (asszony ellenőrző), csak fel kell hívni és be kell ütni a jelszavunkat (1-6 számjegy).

Ezekről a funkciókról a gépkönyv jól informál.

Szünetmentes tápegység (UPS):


(Kínai stílusban)


(akku a tápban)

Hát ez egy kissé primitív. Gyanítom (tudom) az aksi Ni-Cd, töltése egy sima R és párhuzamos D. Nem fogja sokáig bírni (pláne ebben az üzemmódban). A trafó az adattábla szerint hőbiztosított (remélem nem lesz rá szükség)...
A csatlakozása kínai szabványú, de az eladó mellékelte az Európai adaptert (érdemes hozzáragasztani a házához)!

Szenzorok:

A csomag része volt 3db PIR mozgásérzékelő, 3db ajtónyitás érzékelő (reed relés), 2db távirányító és 1db füstérzékelő (nagyon hasznos). Ezek mind wifisek!


(az egyik legolcsóbb szett is bőséges körítést kapott)

A mozgásérzékelők és a füstérzékelő 9V-os elemmel megy, az ajtónyitás érzékelők és a távirányítók 12V-os u.n 23A elemmel mennek.

Ami nincs benne a gépkönyvben:

Minden frissen vásárolt SIM kártya PIN kóddal védett. Ám a pinkódot sehova nem lehet beírni! Mielőtt berakjuk a SIM-et, rakjuk be egy mobiltelefonba és töröljünk mindent róla, majd kapcsoljuk ki a PIN-kód használatát (általában a mobiltelefon biztonsági beállításánál kell keresgélni)!!! Majd állítsuk be a hívószámkijelzést is!
Ezután mehet be a központiba (most már fog tudni csatlakozni a GSM hálózathoz).

A WiFis hálózat minden eleme egyedi címmel kell, hogy rendelkezzen (mint az IP címek)! Ezt az összes szenzorban egy Jumpersoron lehet (kell) beállítani!


(címek megadása jumperekkel)

Alapesetben minden eszköz ugyanarra a címre van bejumperelve. Nem világos, hogy miért van a címmező jumpereknek H és L valamint semleges (jumper nélküli) állása, de működik. Tehát minden feltelepíteni kívánt szenzornak egyedi jumperbeállítása kell, hogy legyen!

Egyedül a távirányítónak nincs jumpermezője (neki belső fix címe lehet...), de ezt is be kell mutatni a központnak (nélküle nem hallgat rá)!

A rendszerbe a következőképpen kell installálni egy eszközt:

Minden periféria (kivéve a füstérzékelőt) legyen kikapcsolva!
A központ tápfeszültség alá helyezését követően az első 20s-ban keresi a perifériákat! Ezt a Signal LED piros villogásával jelzi is.
Ez idő alatt sorba kapcsoljuk be a perifériákat. Minden periféria bejelentkezését a sziréna rövid megszólalásával jelzi.
A füstérzékelőn található Test gombot nyomjuk addig, míg nem kezd el vinnyogni és a központ nem jelzi a címének fogadását!
Ne feledkezzünk el a távirányítót is felvetetni (nyomkodjuk a be vagy a ki gombját). Ezt nem jelzi a szirénán, de felveszi!

A központ a címfelvételek után (20s végén) élesedik (kapcsoljuk ki a távirányítón). Ha sikerült a GSM hálózatba is bejelentkeznie, a Statusz LED zöldre vált. Ilyenkor ha egy eszköz jelzést küld neki a Status LED egy pillanatra pirosra vált. Élesedés után a Status LED zölden villog.

Ha egy eszközt ki akarunk venni a listából, akkor a 20s-os címkeresés alatt a hátsó Reset gombot meg kell nyomnunk. Ilyenkor az összes címet törli (újra kell felvetetni amire még szükség van)!

Nekem a központ hátulján található kis kapcsoló (on/off) nem csinál semmit.

Ha túl távoli címet állítunk be az alapbeállítástól, akkor előfordulhat, hogy ugyan az eszköz kommunikál a központtal, de a központ erről nem indít riasztást! Ilyenkor a gépkönyvben olvasható zónákat egyenként kell bekapcsolni, mert valószínűleg sikerült egy nem aktív zónába belerakni a címet!
Körültekintő címzéssel külön zónába irányítható a füstérzékelő (alapesete a 3-as) és a többi, így a szöveges SMS üzenetnél erre bel lehet állítani a "Tuzvan!" feliratot, míg a mozgásérzékelőkre a "Riado!"-t. Ezzel láthatjuk kiket kell a helyszínre küldeni (tűzoltókat, vagy a rendőröket)! :)

Fontos: az alapértelmezett jelszót mindenki változtassa meg!!!

A használatához sok sikert és eseménymentes napokat kívánok!