RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

S.E.5.a 019.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 108 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377577
Optic 6 LiPo-sítása (tuning) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2010. május 30. vasárnap, 11:11

Az Optic 6 akkuját lecseréltem egy 3s Lipo-ra, mivel untam a reptetések előtt a nagy önkisüléses NiMH akkukat állandóan töltögetni még akkor is, ha 1 héttel előtte teljesen feltöltve tettem le (biztos, ami biztos, reptetés előtt szeretem, ha minden max.-on van)!
A Lipo önkisülése egy nagyságrenddel kisebb a NiMH akkuékétól, valamint az alapfeszültsége is nagyobb (lényegesen több reptetési idő két töltés között).

 

 

Vettem egy méretben is megfelelő LiPo akkut.

Áttanulmányozva az idevonatkozó szakfórumokat (USA), ügyelni kell a megemelkedett tápfeszültség kordábantartására, mivel az OPTIC 6-ot nem erre az akkura tervezték. Az eredeti NiMH akkukkal kb. 10.8V max feszültségre ment fel a tápfesz. A külföldi fórumokon egy soros diódával ejtetik a 3s Lipo feszültségét, így ez a táv max. feszülségébe (12V) teljesen feltöltött Lipo esetén is benne marad! Ezt készítettem el én is.


(soros 1A-es dióda)

A diódát a Lipo akku kivezetésébe érdemes rakni, így NiMH-ra bármikor kicserélhető a táv átalakítása nélkül is.
Méréseim alapján az Optic 6 kb. 350-450 mA-ert vesz fel 11V-on, ezért egy közönséges 1A-es dióda elég áteresztőnek (nyitó irányva, mint a képen is látszik).


(zsugorcsöves szigetelés)

A gondos szigetelésekről ne feledkezzünk el!

Van még 1 előnye a Lipo-nak:


(töltés: ballanszt csatin keresztül)

A külön kivezetett Ballansz csatlakozó feleslegessé teszi a távtól való állandó le-fel csatlakozást töltése során (persze a távot mindig kikapcsolt állapotban kell ilyenkor tartani)!

Átalakítás után egy teljesen feltöltött 3s Lipo-val a táv 11.8V-ot mutat. A belső Low-Bat jelzése a dióda miatt 0.6V-al magasabb szinten fog jelezni, ami tovább javítja a Lipo élettartamát! A megnövekedett feszültségtartomány jóval hosszabb reptetési időt ad a távnak és az önkisülése is nagyon alacsony!

Csak ajánlani tudom mindenkinek! Nevetés