Képek

Piper 104.jpg

BelépésLátogatóink:

Oldalainkat 137 vendég böngészi
Tartalom találatai : 1377183
Reptér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2016. december 01. csütörtök, 11:15

Szabó Józsi talált egy reptérnek alkalmas helyet Ongán. A helyszín tereptárgyaktól mentes (vagy kellően távol vannak) és viszonylag sík legelő aránylag elfogathatóan messze lakot területtől. Megközelítése a falu széléig (Petőfi Sándor utca) aszfalton, majd a falu szélétől kb. 300m-nyi jó minőségű földút (természetesen esős időben sáros).

Felvettem a kapcsolatot a tulajdonosával és hajlandó nekünk bérbe adni egy 25m x 100m -es sávot kifutópálya létesítésére. Hosszútávú megoldás lenne.

Itt megnézhetitek a helyet:

48°07'37.1"N 20°54'54.4"E

48.126977, 20.915104

(A Google segítségével tudtok mérteket venni, útvonalakat tervezni ide!)

A területről készítettem pár képet és egy körvideót is. Bár a képek a rét "közepéről" készültek, a gazda szeretné, ha a rét szélébe helyeznénk el a kifutót, mivel nem tudja garantálni, hogy vágáskor az éppen megbízott traktoros nem fog e átgázolni rajta, ha középen van a pálya?! Szerinte a szélén jobban megvédhető lenne.

A rét közepéről készült képek (ez az általam javasolt eredeti helyszín, a gazda által javasolt, tervezett kifutó ennek a jobboldalán feküdne el képen látható jobboldali bokor és a tőle felénk található kis-árok között):


(nagyítás: klikk)

A következő képen jobban látszik a gazda által javasolt kifutó helye:


(nagyítás: klikk!)

Rajta így helyezkedne el a pálya:


(Nagyítás: klikk!)

Itt egy körvideó a helyszínről:


A gazda által javasolt helyen kettő probléma van:

1. van egy viszonylag nem túl mély "kis-árok" keresztbe, amit földel fel kéne tölteni. Ezt ő meg is engedné. Ez természetesen munka és + költség lenne nekünk, de utána meg lenne a kellő méret (25x100m).

2. Ezen a helyen nem tudnánk tartani a tiszta É-D tájolást (kb. 10°-15°-al elfordulna NY irányba). Lehet, hogy ez még nem okozna akkor gondot nekünk.

Ezen a képen jobban látszik a feltöltendő árok:


(nagyítás: klikk!)

A föld forrásához a gazda javasolta a szomszéd tulajdonában lévő és a bányató partján elfekvő meddőhányót ("Ismerem, tudok vele beszélni, biztos adna belőle"). A távolsága max. 1km ide.

A feltöltés persze munkagépeket igényelne.

Az eredeti elképzelésem ettől a helytől balra, az árok másik oldalán lenne:


Nem zárkózott el ettől, de a másik verziót szorgalmazza.

Megbeszéltük az anyagiakat is!

Ő 15000 Ft/hóra gondolt (2500 m2). Nem akarja a területet eladni, nincsenek rajta állatok, csak kaszálják (bérben).

Javaslatom a következő lenne:

Felajánljuk neki, hogy elfogadva a havi 15E Ft-ot, egyben kifizetünk egy évet, de ragaszkodunk a középső elhelyezkedésre, valamint majd mi megbeszéljük a kaszálóval, hogy kerülje ki mindig a pályát (max. kap egy üveg páleszt)!

Okok a következőek:

- A földmunkák plusz anyagi és munkaidő ráfordítással járnak nekünk.

- Ráhordott föld folyamatosan sűllyedne és jó darabig nem nőne rajta megfelelő fű sem (ne feledjük, hogy a ráhordott földnek kő és törmelék mentesnek kellene lennie!).

- A munkálatokkal össze rondítanánk a többi most még sima felszínt.

- Nekünk a pálya mindkét oldalára be kell tudnunk állni, mert reggel a keleti, délután a nyugati oldalán kell lennünk, hogy a nap ne süssön a szemünkbe.

- Kell nekünk a pálya mindkét oldalán biztonsági sáv, ha elvétenénk leszálláskor.

- Csak így tudjuk tartani a teljes É-D tájolást (uralkodó szélirányt)

Hosszú távú szerződést írnánk alá, hogy az esetleges pályázatok elbírálásánál ez ne lehessen akadály.

Úgy érzem bele menne a tulaj.

A fűnyírógép helyszíni elhelyezésére több lehetőség is adódott, így a nyírása is megoldható.

Kérek mindenkit, hogy alaposan gondolja át a dolgot és ha lehet, nézze is meg személyesen a helyszínt!!!
Többen vagyunk akik mindenképp meglépjük, akkor is, ha a klub nem csatlakozik hozzánk. A területre későbbiekben csak a tulaj írásos engedélyével lehet majd belépni (név + rendszám megadásával), amit ő is mi is folyamatosan ellenőrizni fogunk!

Frissítés:

Azóta meg volt a közgyűlés, elfogattuk a repteret és beszéltem a tulajjal is, és elfogadta minden javaslatomat! Jövőre kezdjük a munkát (jogi és fizikai kialakítással) és minden klubtagunk használhatja majd a repteret! A reptér karbantartása társadalmi munkában fog történni. Belépés csak a tulajdonos írásos engedélyével (klubtagoknak), biztosítással és érvényes modellező vizsgával (2017 július 1.-től kötelező lesz).

Ha bármi kérdésetek felmerülne, keressetek engem.