RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

S.E.5.a 002.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 93 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377519
RSSI konverter FrSky D8R vevőkhöz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2011. április 25. hétfő, 14:18

Ezen fejlesztésem egy 3 az 1-ben elektronika. Legfontosabb feladata egy az FPV alkalmazásokhoz szükséges RSSI -> DAC konverter FrSky D8R V2 vevőkhöz.
Ezenkívül tartalmaz egy feszültség osztót az A2 bemenetre (11-es arányban), valamint tartalmaz egy kettős kimenetű kapcsolót (szervo jellel vezérelve).

Segítségével OSD-re köthető (megjeleníthető) a vételi szint (RSSI)!

Használata előtt a vevőt (D8R) frissíteni szükséges a legújabb CPPM-es Firmware-ra (mely program a +5V-os tüskén kiadja a teljes telemetriás protokolt, RS232 szinten)! A kapcsolásom ezt a protokolt dolgozza fel és kiszedve belőle az RSSI adatokat, egy PWM jellel ezt analóg feszültséggé alakítja. Ezt az analóg feszültséget már közvetlenül az OSD analóg bemenetére lehet kötni, ami ezt a képernyőn ábrázolni fogja.

A kimenet (RSSI_DAC) feszültségszintjei:

0V = 0dBc

4V = 110dBc

A kapcsolás lelke egy PIC16F628A mikrokontroller és az abban futó program. A panelen elhelyeztem egy Flytron stílusú 1/11-es feszültségosztót is. Ez nem szükséges az RSSI jelhez, de a csatlakozó közelsége miatt így komplett!
Tartalmaz 3db LED-et, mely helyileg mutatja az aktuális RSSI szintet (Lo, Mid, Hi). A Servo kapcsoló (két kimenettel, melyek egymásnak ellentételei, így nem kell foglalkozni a szervoirányokkal), kb. 50%-os pozícióban vált. A kimenet TTL szintű és max. 20mA-el terhelhető. Felhasználható bármilyen kapcsolásra (megfelelő erősítés után), akár auto pilot vezérlésre is.
A szervo jelet felhasználja a PIC bekapcsoláskor a hamis RSSI érték detektálására is (Fail Save módban maradt az eredeti)!

Az áramkör csak 5V-ról működik (4.3V - 5.5V!

A kapcsolás felhasznál egy szervó csatlakozót, ahonnét a tápfeszültséget (+5V) veszi és a kapcsolóhoz a signál jelet.

A szervo kapcsoló kimenet felhasználása:

Egy kis egyszerű kapcsolással a kimenettel kapcsolható bármi (pl. LED, relé, stb.):


(LED kapcsolása)


(relé kapcsolása)

Ezek csak mintakapcsolások.

Az egyetlen szépséghibája, hogy a D8R vevő az adó kikapcsolása után (kapcsolat megszakadása után) az utolsó RSSI szintet kitartja (nem veszi le 0-ra). Ezt a "hibát" jeleztem a FrSky fejlesztőinek.
Valódi helyzetben a jelszint szép fokozatosan megy le, ezért ez ott nem okoz gondot.

Bemutató videó:Egy fontos dolgot figyeltem meg a D8R V2 vevőknél (mivel nekem csak ezek vannak):
Ha az adó kevesebb csatornás mint a vevő (nekem az adóm 6 csatornás), akkor a maradék csatornákon (nálam a 7.-en) nincs servo jel üzem közben és Fail Save állapotba sem jelenik meg semmi. Emiatt nem használható az RSSI-DAC átalakítómhoz tápra, mert a jel hiánya miatt a PIC azt hiszi, hogy a vevő ki van kapcsolva (ezért az RSSI=0V)! Ezt először megettem...
A 8. csatin a CPPM jel meghülyíti a PIC-et, mivel nem szabványos szervo jel jön ki rajta.
Tehát táplevételre (és egyben servo jel használatára) csak az igazából élő és szabványos jelű csatornák használhatóak (pl. egy Y kábellel, ha eleve foglat)!

További infó email-ben kérhető!