RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

PC9_glow 028.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 64 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377496
Turnigy 9XR belülről. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2013. június 05. szerda, 10:33
Tartalomjegyzék
Turnigy 9XR belülről.
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
Minden oldal

Ez a "ráncfelvarrott" verziója a jól bevált Turnigy 9X rádiónknak. Nagy várakozás és még nagyobb felhajtás előzte meg kiadását, ezért én is nagy kíváncsisággal vettem kezembe (köszönet Marcinak érte)!

Milyen is valójában (első tapasztalatok)? Íme:

Amit érdemes tudni az előéletéről (vagyis aTurnigyi 9X és vele azonos gyártmányok), az az, hogy az elődje elsősorban azért lett olyan sikeres (az alacsony ára mellett) mert lelkes amatőrök az egész rádiót alaposan feltérképezték (kapcsolását, hardverét) és saját ízlésükre formálták. Tették ezt mind úgy, hogy a belső szoftvere (FW) nyílt forráskódú és igazi közösségi fejlesztésű lett.
Született is néhány igen jó minőségű és rendkívül nagy tudású FW (pl. ER9X, Open 9X, stb.). Ezeket mindenki szabadon letöltheti a rádióba és akár tovább is fejlesztheti. Mind ehhez csak egy pici harveres átalakítás szükséges (a belső processzor programozó lábait kell kivezetni).
Tovább emelte a rádió népszerűségét az FrSky cég remek telemetriás adójának (DJT) beszerelhetősége és a telemetria integrálása a rendszerbe. Innét kezdve ez a rádió már igen komoly telemetriás távirányítóvá vált! Ezekhez mind aránylag kevés hardveres módosítás kellett.
Ma már ott tartunk, hogy egy újabb fejlesztés révén, hangmodullal a rádió beszélni is tud! Ezért volt a 9X rádiók töretlen népszerűsége.


(Turnigy 9X)

A gyártó cég meglovagolta ezeket a fejlesztéseket (mivel ingyenesek voltak) és szépen (a fejlesztők megkérdezésük nélkül) belerakta a következő adójába. Ez lett a 9XR.

Annyira azért nem volt innovatív a fejlesztés, hogy minden belekerült volna, sőt, ami végül is megvalósult, az is néhol utólagos toldozgatásnak tűnik. Még arra sem voltak képesek, hogy a rádiót felkészítsék ezek könnyebb fogadására. Csak az abszolút minimál került bele:

- alapból Er9X egy régebbi FW-jével jön ki a rádió,
- kék háttérvilágítással (szerencsére szoftverből kapcsolhatóan) rendelkezik az LCD,
- ki van építve az FW frissítésére szolgáló 6 tűs programozó csatlakozó,
- eleve LiPo akkukra van tervezve,
- golyós csapágyazású a gimbal (fele),
- belső antenna van a fogantyújában és az ehhez tartozó süllyesztett RF csatlakozó a modulfészekben,
- új külső megjelenés.

Az ára (a plusz dolgok ellenére) ugyan annyi mint a régi 9X-é, ezt sajnos más területen be is hozzák...


(Turnigy 9XR)

Az első ami szembetűnik az a külső megjelenés. Ez ugye erősen szubjektív dolog. Nekem nagyon nem jött be ez a fényes, agyon bordázott, sikamlós tapintású felsőrész. Kifejezetten játék (sőt talán bóvli) megjelenést kölcsönöz neki! Határozatlan


(egy komoly rádió nem ilyen megjelenésű)

A másik ami nagyon furcsa lett, az az alakja és ezzel a fogása is. Erősen szögletesített és távol kerültek a kapcsolók a rádió fogási pontjától. Az ujjaim éppen csak elérik és kifejezetten kényelmetlen a használata!