RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Senior 007.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 56 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2377484
Vákuumformázás otthon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2010. április 06. kedd, 15:59
Tartalomjegyzék
Vákuumformázás otthon
2. oldal
3. oldal
Minden oldal

Modellekhez (vagy bármi máshoz) CNC-vel (vagy esetleg kézzel) kialakított pozitív, vagy negatív formák vákuumozása otthon igen egyszerű megoldás a következő technológiával:

 

A vákuumformázáshoz megfelelő anyag (pl. PET-G lemez) kiválasztása és beszerzése után egy vákuumasztalt kell elkészíteni, melyre a sütőben megmelegített (kilágyított) műanyag lemezt fogjuk rászívatni. A vákuumot egy közönséges háztartási porszívóval állítjuk elő. Vegyük figyelembe, hogy a porszívók motorjának hűtését a rajtuk átáramló levegő látja el, mely vákuumozás során nem elégséges, ezért a lehető legrövidebb ideig szabad csak járatni!

 

Vákuumasztal elkészítése:

Minden agyag 16mm-es bútorlap.

A vákuumasztal egy légmentesen záródó doboz, mely felülről perforált (szívónyillások), oldalról egy poszívócső csatlakozik hozzá. Méreténél én a lakásban található sütő nyillását vettem alapul (a legnagyobb még melegíthető tábla méretét).

Legelső lépés a PET tábla keret létrehozása. A keret közé kell a PET táblát behelyezni és ezt a sütőbe rakni lágyítás céljából.

 

Melegítéskor a sütő elektromos fűtőszálát és légkeverését kell használni az egyenletes melegítés eléréséhez. Kb. akkor jó a hőfok, mikor az anyag "behasasodik".
De haladjunk sorba.
Vákuumasztal:

Az asztal méretei a kerethez igazodik, úgy, hogy a keret kb. 5-5mm-errel nagyobb, így az asztal a keret "közé esik". A keret közé szoritódik a PET tábla. A keret zsanér mentén nyitható és írószeri gyorsszorítóval zárható.(keret, össze zsanérozása közben 4 réteg papír távtartónak)

A vákuumasztal szívócsatlakozása egy 40mm-es lefolyócső (PVC) darabka, mely egyik végén 4 felé vágva és hőlégfúvóval 90°-ban kihajlítva, hozzácsavarozható a bútorlaphoz.


(40mm-es lefolyócső)


(hőlégfúvóval fülek hajlítva a rögzítéshez)

A vákuumasztal belülről:


(belső merevítéssel)

Minden élét sziloplaszttal tömíteni kell összecsavarozása előtt (nekem sikerült fekete színűt vennem hozzá)!

Alul elég egy véknyabb (fiókalj) zárást alkalmazni:


(mindent sziloplaszttal tömíteni!)

Mivel a keret nagyobb mint az asztal, kell egy tömítő felület (keret) az egész köré:


(tömített, záró keret)

Erre fog felütközni a keret és a két felület tömítéssel fog légmentesen zárni!


(szinteltolás a keret miatt)

A vákuumasztal tetejét természetesen perforálni szükséges. A keretet és a vákuumdobozt légmentesen kell tömíteni (sziloplaszttal). A képen fekete csík.